31 MAI 2013 – VIZITA PRINCIPELUI NICOLAE IN POIANA MARE

In data de 31 mai 2013, intre orele 12.30 – 14.00, a avut loc in comuna Poiana Mare vizita Principelui Nicolae, membru al Casei Regale de Romania, nepot al Regelui Mihai. Alteta sa, Principele Nicolae, este al treilea membru al Casei Regale in ordinea succesiunii la Tronul Romaniei, in cazul in care monarhia ar fi din nou instaurata in tara noastra. 

        Asa cum cere datina, Principele Nicolae a fost primit de oficialitatile comunei Poiana Mare, respectiv de primarul Marin Vintila, cu paine si sare, totul asezonat cu o tuica olteneasca de fructe. Alaturi de primarul Marin Vintila, s-a mai aflat viceprimarul comunei, consilieri locali si localnici. In vizita sa, Principele Nicolae a fost insotit de Horatiu Buzatu, consilier ministerial si fost deputat de Dolj, de Mihai Firica, realizator in cadrul Digi 24 Craiova, si de preotul Marcel Radut Seliste, consilier in cadrul Mitropoliei Olteniei, prcum si de membri ai protocolului regal.

        In debutul vizitei altetei sale in Poiana Mare, in sediul Primariei, au avut loc discutii cu oficialitatile locale, prilej cu care domnul primar Marin Vintila a prezentat unele date despre comuna, referitoare la istoricul acesteia si realizarile economice si edilitar-gospodaresti actuale. Dupa acest moment, domnul primar Marin Vintila a lansat invitatia vizitarii cladirii in care s-a aflat Marele Cartier al Armatei Romane, in cadrul Razboiului de Independenta de la 1877 – 1878, cladire in care si-a avut biroul insusi Carol I, Regele Romaniei. Cu acest prilej, domnul primar Marin Vintila si-a exprimat dorinta crearii in acel spatiu, in prezent revendicat si aflat in litigiu juridic, a unui muzeu dedicat istoriei localitatii, cu accent pe implicarea acesteia in cadrul Razboiului de Independenta, ideea sustinuta si de catre Principele Nicolae, care si-a oferit sprijinul. Dupa vizitarea cladirii in care a functionat Marele Cartier General al Armatei Romane, alaturi de oficialitatile locale, Principele Nicolae a vizitat Parcul Central al comunei Poiana Mare, revendicat si acesta de catre fostii proprietari, precum si Caminul Cultural, recent renovat si modernizat.

        La finalul vizitei, vizibil marcat de cele aflate si vazute, Principele Nicoale s-a declarat impresionat de comuna Poiana Mare si de legaturile istorice ale acesteia cu stramosii sai, indeosebi cu Regele Carol I, context in care a promis ca va reveni atunci cand va avea ocazia. De asemenea, s-a declarat placut surprins de caldura cu care a fost intampinat si de franchetea localnicilor, care, neimpresionati de titlul sau regal, l-au intrebat in mod neaos daca i-au placut frumusetile locului.

Din Poiana Mare, Principele Nicolae si suita sa s-au deplasat in municipiul Calafat.

Dupa plecarea oaspetelui regal, primarul Marin Vintila a declarat: „Suntem onorati de vizita in Poiana Mare a principelui Nicolae, cu atat mai mult cu cat stramosul sau, Regele Carol I, s-a aflat in comuna in prima parte a Razboiului de Independenta al Romaniei de la 1877 – 1878. Inca o data, comuna Poiana Mare dovedeste ca este un punct important pe harta judetului si a tarii, avand o istorie bogata si fiind vizitat de catre persoane importante din tara si strainatate. Intentionam sa-l invitam pe Principele Nicolae la manifestarile organizate cu prilejul Zilei comunei Poiana Mare, ce va avea loc in ultima duminica din luna august, si speram sa ne onoreze cu prezenta sa.”

3 iunie 2013

Video

Album foto

Vezi albumul