HOTARIREA Nr. 20/28.03.2014

CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI

POIANA MARE  -  JUDETUL DOLJ    

 

HOTARIREA Nr. 20/28.03.2014

 

Privind  Statutul comunei Poiana Mare, judeÅ£ul Dolj

 

          Consiliul Local al comunei Poiana Mare, judetul Dolj, legal constituit prin Hotarirea nr. 3/28.06.2012;                                                                                             Convocat azi, 28.03.2014 in sedinta ordinară;

          Avind in vedere proiectul de hotarire nr.  precum si procesul verbal al acestei sedinte;

          în baza O G R Nr. 53/2002 privind Statutul cadru al unităţilor administrativ-teritoriale,cu modificările ulterioare ÅŸi a art. 36, alin.3, lit. ,,a” din Legea Nr. 215/2001, republicată, privind administraÅ£ia publică locală

          In temeiul art. 45, alin. 1 din Legea nr. 215/2001, republicată, privind administratia publica locala,

HOTARASTE:

         

          Art. 1- (1) Comuna Poiana Mare, judeÅ£ul Dolj, este unitate administrativ-teritorială de bază care cuprinde populaÅ£ia rurală reunită prin comunitate de interese ÅŸi tradiÅ£ii. Comuna este alcătuită din trei sate componente : Poiana Mare, Tunarii Vechi, Tunarii Noi. Satul Poiana Mare are statut de reÅŸedinţă a comunei Poiana Mare, fiind cel mai mare dintre cele trei.

                (2) În satul de reÅŸedinţă de comună îÅŸi au sediul autorităţile administraÅ£iei publice locale : Primăria ÅŸi Consiliul Local Poiana Mare, situate pe str. IndependenÅ£ei nr. 8-10. Sediul altor principale instituÅ£ii se găsesc pe str. Mihail Kogălniceanu : PoliÅ£ia, Ocolul Silvic Poiana Mare, Liceul Teoretic ,,George St. Marincu”, PoÅŸta.

    Art. 2- Comuna Poiana Mare este persoană juridică de drept public, are patrimoniu propriu ÅŸi capacitate juridică deplină.

    Art. 3- Comuna Poiana Mare se întinde pe o suprafaţă de 16 394 ha, din care intravilan 1061,70 ha : satul Poiana Mare pe 820,45 ha, satul Tunarii Vechi pe 159,6 ha, satul Tunerii Noi pe 81,65 ha.

              SuprafaÅ£a agricolă a comunei este compusă din : 8479 ha de teren arabil, vii-livezi 588 de ha, păşuni-fâneÅ£e 1936 de ha, păduri 3658 de ha, ape 747 de ha, iar restul sunt terenurile neproductive.

    Art. 4- PopulaÅ£ia comunei Poiana Mare este, conform ultimului recensământ, de 10 390 de locuitori. Satul Poiana Mare are 8692 de locuitori, satul Tunarii Vechi are 1229 de locuitori, iar satul Tunarii Noi are 469 de locuitori. Dintre aceÅŸtia, circa 200 de locuitori sunt de etnie rromă. Din prisma numărului de locuitori, la nivelul comunelor, Poiana Mare ocupă locul 11 pe Å£ară.

            Religia majoritară este ortodoxă.                 

             Comuna Poiana Mare se învecinează la Est cu comuna  Piscu Vechi, la Sud cu fluviul Dunărea, făcând ÅŸi graniţă fluvială cu Bulgaria ÅŸi tot la Sud cu comuna Desa, la S-V cu comuna Ciupercenii Noi, la Vest cu municipiul Calafat, iar la Nord cu comuna Maglavit.

            Cel mai apropiat oraÅŸ de comuna Poiana Mare este municipiul Calafat, aflat la 14 km distanţă. În apropierea Calafatului se află podul peste Dunăre ce face legătura între România, Bulgaria ÅŸi celelate ţări europene din zonă.

           Căile de comunicaÅ£ie cuprind ÅŸosele naÅ£ionale, circa 9 ha, drumuri judeÅ£ene circa 86 ha, drumuri comunale 86 ha ÅŸi staÅ£ia CFR, care poate asigura legături spre Craiova sau Bulgaria, prin staÅ£ia GolenÅ£i din apropiere.

           Din punct de vedere fizico-geografic comuna se găseÅŸte situată într-o regiune de ÅŸes, la extremitatea S-V a Câmpiei Olteniei, care la rândul său face parte din Câmpia Română ÅŸi în cadrul căreia are aceeaÅŸi poziÅ£ionare geografică. Fluviul Dunărea se află la circa 15 km de comună, în zonă având o întindere semnificativă a luncii sale.

           Relieful este o imbinare armonioasă între ÅŸes, care este predominant, dealuri ÅŸi porÅ£iuni de luncă situate de-a lungul Dunării. Dealurile nu sunt mari ÅŸi sunt prezente alături de văi pe întreaga suprafaţă. Cele mai importante sunt . ,, Dealul Mare” , ,, Măgura Å¢ichiruÅŸului” ,

            Clima este de tip temperat-continentală, cu temperature medii de 100C ÅŸi 11,50C.

            Solul nu este de acelaÅŸi tip pe întreaga suprafaţă a comunei. Întâlnim  terenuri nisipoase, situate mai ales în partea de Sud a comunei;humus, argilă, dar ÅŸi cernoziomuri. În zona Luncii Dunării întâlnim lacoviÅŸtile. Aceste soluri sunt utilizate numai pentru păşune.

            Resursele subsolului sunt reprezentate de nisip ÅŸi balast, luturi argiloase utilizate mult în construcÅ£ii.

            Gradul de seismicitate în această zonă este de 6.

            Adâncimea de îngheÅ£ în zonă este de aproximativ 100 cm faţă de nivelul solului.

            VegetaÅ£ia este specifică zonei de luncă ÅŸi de silvo-stepă. În Sud, în zona Luncii Dunării,  vegetaÅ£ia este format de trestie, papură, rogoz ÅŸi pipirig, dar se întâlnesc ÅŸi ierburi mărunte : toporaÅŸ  troscot, pir gros, pătlagină etc.Tot aici se găsesc păduri de salcie ÅŸi plop. Întâlnim însă ÅŸi întinse suprafeÅ£e de salcâm situate tot în Sud, în zona terenurilor nisipoase. Ca plante cultivate menÅ£ionăm la loc de frunte legumele ÅŸi cerealele.

            Fauna este reprezentată de rozătoare, vulpi, vidre, porci mistreÅ£i, dar ÅŸi de numeroase specii de păsări de baltă precum  berzele, raÅ£ele ÅŸi gâÅŸtele sălbatice, stârcii etc. În zona de ÅŸes trăiesc de asemenea grauri, coÅ£ofene, vrăbii, ciori de semănătură, privighetori etc.

           În băltile din zonă, unele alimentate de apele Dunării, trăiesc numeroase specii de peÅŸte : crapul, ÅŸtiuca, carasul, bibanul, linul, băbuÅŸca, roÅŸioara.

            OcupaÅ£ia de bază a locuitorilor comunei Poiana Mare este agricultura. Se cultivă foarte multe legume ÅŸi cereale ÅŸi se cresc animale ÅŸi păsări.  

           LăcaÅŸe de cult- în comună există 5 biserici ;3biserici se găsesc în satul Poiana Mare ÅŸi câte o biserică în satele Tunarii Vechi ÅŸi Tunarii Noi.

          În centrul comunei se află un cămin cultural modernizat, cu peste 250 de locuri, ce poate găzdui spectacole sau alte manifestări cultural-educative.

          Învăţământul preuniversitar din Poiana Mare cuprinde peste 1000 de elevi. Există învăţământ preÅŸcolar, primar, gimnazial ÅŸi liceal. Unitatea de învăţământ, Liceul Teoretic ,,George St. Marincu”, cuprinde mai multe structuri ÅŸcolare  în cele 3 sate. În principalele structuri ÅŸcolare există săli de sport, terenuri pentru educaÅ£ie fizică ÅŸi sport, biblioteci cu sute de volume de cărÅ£i pentru elevi. În comună există o bază sportivă ÅŸi o sală de sport ce pot găzdui întreceri sportive la nivel judeÅ£ean ÅŸi zonal.

          Monumente istorice- în centrul comunei se află biserica Sf Voievozi ( Biserica Sf. Arhangheli Mihail ÅŸi Gavril ), în faÅ£a căreia se găseÅŸte monumentul numit ,, Forea”, ridicat în cinstea eroilor căzuÅ£i în Războiul de Independenţă ÅŸi în Primul Război Mondial. Acest loc se află în faÅ£a pavilionului fostului prinÅ£ al Serbiei Obrenovici, ridicat de acesta la început de secol XIX, în 1835, în perioada când a stat în Ţările Române fiind urmărit de Imperiul Otoman. Locul, în prezent găzduind Dispensarul,  este încărcat de istorie. Casa fostului prinÅ£ Obrenovici a găzduit ulterior , în timpul Războiului de Independenţă din 1877, Marele Cartier General al Armatei Române ÅŸi pe comandantul ei, regele Carol I. Aici s-a primit telegrama din partea arhiducelui Rusiei prin care principele Carol I era rugat să treacă Dunărea. La Poiana( în acea vreme aÅŸa se numea) a avut loc ceremonia înmânării drapelelor de luptă pentru regimentele de dorobanÅ£i ÅŸi artilerie, care ulterior, prin sacrificiul lor, au câÅŸtigat recunoaÅŸterea independenÅ£ei României moderne.

          AsistenÅ£a medicală în satul Poiana Mare este asigurată de 5 cabinete medicale cu 5 medici de familie ÅŸi un cabinet cu medic stomatolog, iar în satul Tunarii Vechi există un cabinet cu  2 medici de familie. Localitatea mai dispune de un spital pentru tratarea bolilor contagioase, spital situat la graniÅ£a dintre satele Poiana Mare ÅŸi Tunarii Vechi ÅŸi un Spital de Neuropsihiatrie, situat în partea de nord, pe ÅŸoseaua judeÅ£eană spre comuna Mglavit ÅŸi ÅŸoseaua DN 56  .   

          Obiceiurile ÅŸi tradiÅ£iile sunt specifice zonei de sud a Olteniei. Există obiceiuri legate de naÅŸtere, de nuntă, de botez, de înmormântare. Un obicei aparte este ,, păzitul fântânilor” de Sf. Ion, când oamenii fac focuri mari lângă fântâni până dimineaÅ£a când se udă cu apă ÅŸi busuioc ÅŸi plimbatul cailor de Sf. Toader când se arată frumuseÅ£ea cailor din zonă. În comună există mai multe formaÅ£ii de dansuri populare ce păstrează portul ÅŸi dansurile din zonă.

           SpaÅ£iile verzi cuprind : parcul din centrul comunei cu arbori seculari; mai multe părculeÅ£e aflate în diferite zone ale satelor componente. În pădurile din apropierea comunei se organizează anual sărbătoarea ,, Floarea de salcâm” unde participă mii de oameni. Principala atracÅ£ie turistică o constituie Pădurea Ciurumela- o pădure cu arbori unici în această parte a Europei, veche de peste o sută de ani. Aceasta se află la circa 5 km de comună.

    Art. 5- Prima atestare documentară a aÅŸezării datează din 8 martie, anul 1525, când domnitorul Ţării RomâneÅŸti, Radu de la AfumaÅ£i, donează moÅŸiile din zonă, printre care ÅŸi  Poiana ( denumirea de atunci) unui dregător, spătarul Dragu.

    Art. 6- Rangul unităţii administrativ teritoriale a comunei Poiana Mare, judeÅ£ul Dolj, este potrivit prevederilor Legii 351/2001 este de rangul IV.

    Art.7- Bunurile care aparÅ£in comunei Poiana Mare, judeÅ£ul Dolj, sunt supuse inventarierii anuale în termen de 60 de zile de la data depunerii situaÅ£iilor financiare anuale.

    Art.8- Vânzarea, cesionarea, închirierea se fac prin licitaÅ£ie publică, potrivit prevederilor legale.

    Art. 9- Convocarea ÅŸi organizarea adunărilor cetăţeneÅŸti, a referendumului se face de către primarul comunei, la iniÅ£iativa acestuia, ori a unei treimi din numărul consilierilor în funcÅ£ie.

    Art. 10- Însemnele specifice comunei Poiana Mare, judeÅ£ul Dolj, se compun dintr-un scut triunghiular care are în partea superioară un turn crenelat. Pe scut, în planul superior se găseÅŸte un mâner de sabie de aur cu o piatră preÅ£ioasă în centru, iar spre baza scutului, într-o formă curbată, un cal .   

 

 

                                                                             Dată astăzi 28.03.2014

                                                                                    la Poiana Mare         

 

                   PRESEDINTE DE SEDINTA,

                        Croitoru  Sebastian-Horia

                                                                                          CONTRASEMNEAZA

                                                                                                           SECRETAR,  

                                                                                                         Gheorghe Gligă