Urari adresate cu prilejul praznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Cu prilejul Sarbatorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Primaria Poiana Mare si Primarul Marin Vintila ureaza tuturor sarbatoritilor si familiilor acestora “La multi ani!”, sanatate, liniste si fericire, belsug si bucurii!

Potrivit poveÅŸtii, un balaur  îÅŸi făcuse culcuÅŸ deasupra izvorului ce aducea apa oraÅŸului Silene. Pentru a avea acces la apă, oamenii din acea regiune l-au înduplecat pe balaur oferindu-i mai întâi cate o oaie ÅŸi apoi câte o fecioară. Fata ce urma să fie sacrificată era aleasă prin tragere la sorÅ£i. Într-o zi  soarta a decis să fie jertfită o prinÅ£esă. În ciuda protestelor tatălui ei, fata a fost adusă în faÅ£a balaurului, însă Sfântul Gheorghe i-a venit în ajutor, apărându-se cu semnul crucii, a înfruntat ÅŸi a ucis balaurul, salvând-o astfel de la moarte pe prinÅ£esă. ImpresionaÅ£i de această faptă, locuitorii din Silene au părăsit credinÅ£a lor păgână ÅŸi s-au convertit la creÅŸtinism.

În dimineaÅ£a zilei de Sfântul Gheorghe, creÅŸtinii aÅŸează la stâlpii porÅ£ilor ÅŸi ai caselor, la ferestrele ÅŸi uÅŸile caselor ÅŸi grajdurilor, în grădini ÅŸi pe mormintele din cimitire ramuri verzi. Astfel, se crede că oamenii, vitele si semănăturile sunt protejate È™i binecuvântate. Ramurile verzi sunt păstrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri împotriva bolilor. Ele mai sunt  puse ÅŸi în hrana animalelor, în credinÅ£a că acestea vor fi protejate de duhurile rele.

Sfântul  Mare Mucenic Gheorghe se cinsteÅŸte în mod deosebit la noi, românii, ca ÅŸi ocrotitor al oÅŸtirii, mai ales al ForÅ£elor Terestre Române din Armata Română. Ca un izbăvitor al celor robiÅ£i ÅŸi celor săraci folositor, neputincioÅŸilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Amin!

22 aprilie 2013