Scurt istoric al comunei Poiana Mare

Scurt istoric al comunei Poiana Mare

- extras din lucrarea “Amintiri despre scoala noastra”, autor Antonie Dobre –

          Poiana Mare este o asezare rurala situata in partea de sud-vest a judetului Dolj. Prin impartirea administrativa a tarii noastre, din anul 1968, prin unirea cu satele Tunarii Vechi si Tunarii Noi, Poiana Mare a devenit o asezare puternica, cu posibilitati multiple de dezvoltare, fiind si vestita prin trecutul ei istoric si renumele locuitorilor de oameni harnici si gospodari.

          Comuna Poiana Mare este atestata documentar inca din anul 1525, in timpul domnitorului Radu de la Afumati. Satul Tunarii Vechi dateaza din timpul marelui domnitor Mihai Viteazul (1593 – 1601), iar satul Tunarii Noi este infiintat in anul 1864, prin reforma infaptuita in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

          Ca sat locuit, Poiana Mare figureaza si pe o harta, aflata la Padova, Italia, din aprilie – decembrie 1700, publicata de Constantin Cantacuzino.

          Incepand cu anul 1902, comuna capata denumirea de Poiana Mare, fiind comuna cu cei mai multi locuitori din Romania.

          In anul 1877, Poiana Mare devine cunoscuta in toata tara, deoarece a gazduit Marele Cartier General al Armatei Romane, sub comanda regelui Carol I, avand alaturi generali destoinici si o puternica armata, care s-a acoperit de glorie la luptele de la Grivita, Smardan si Plevna. Prin derularea evenimentelor din aprilie – iulie 1877, petrecute in zona comunei Poiana Mare, se poate concluziona ca numele acesteia a intrat definitiv in “Harta istorica” a romanilor, ca simbol al independentei tarii.

          Si in prezent, Poiana Mare se inscrie in randul comunelor bogate din tara, fiind fruntasa in agricultura si in cadrul activitatilor economico-sociale si cultural-educative, constant, inregistrand ritmuri si cote evolutive remarcabile.   

27 iunie 2015